Novinky.cz
S T Y L
Ú t e r ý
23.září 2003, 19:45
Publikováno dne:
11.7.2000



na Obsah
Zpravodajství
Kurzy, burza
Počasí
T E L E V I Z E
Politika
Internet
Počítače a technika
Sport
S T Y L
Kultura
Boulevard
Lidé, vztahy, sex
Comics
Vaše názory
Archiv
TechDesk
AutoNovinky
HREJ!
Seznamka

ASCII   MAC   WIN

REKLAMA

Čeho se bát u geneticky upravených potravin?

To je zajímavé, jak ještě po mnoha dnech musím myslet na hádku s jednou paní, nazývejme ji pracovně baba W. Však znáte ten pocit, když vám neznámý člověk čistě z plezíru nasype nějakou špínu na hlavu.

Další typ na genetické vylepšení člověka mě napadnul při cestě z Karlova mostu. Papalášské auto sice nemělo tolik diskutovaný modrý majáček, ale zato ta policejní auta vpředu i vzadu vyváděla, jako když právě vyjela z manéže. Kdo nám to před lety bojoval za lidská práva, kdo že nás to v budoucnu ochrání džunglí zákonů před genetickým nebezpečím?

Ale abych jen nenadával, poděkuji po 17 letech jedné babičce v Neratovicích. Hledali jsme tam nějaký výzkumný ústav se strašně dlouhým vědeckým nezapamatovatelným jménem. Ona to ale hned pochopila a radila: „Jo k mičurincům, to musíte doleva, ...“ Vida, mičurinci to byli, jakápak věda.

Začalo to u nás? V minulém století v Brně uveřejnil Jan Řehoř Mendel svoje osmileté experimentování s 22 druhy hrachu. V letech 1869–1900 na jeho práce upozorňovalo jen několik vědců. Tyto nesmělé začátky ale v roce 1909 přinesly nové slovo: gen.

Teď si ale předvěďme, jak se taková věda dělá. Za prvé, zavedou se zkratky. Například GMO (geneticky modifikované organismy). Pak se pojmy utřídí, vytvoří se třeba podskupina GMR (geneticky modifikované rostliny). Problém se může rozdělit na části: manipulace s geny v GMR zahrnují:

1. Odolnost proti hmyzu. Bacillus thuringiensis žije v hlíně, ale jeho gen vpravený do obilí hubí hladové brouky místo chemických postřiků.

2. Odolnost proti herbicidům. Nežádoucí plevel tuhle výhodu nemá a mizne z polí.

3. Odolnost k antibiotikům. Takto vylepšená pšenice by nám nevadila, pokud by nepředala svoje schopnosti bacilu cholery.

4. Omezení plodnosti. Zahradní salát nevyžene do květu, obsahuje-li gen zabraňující rozmnožování.

5. Vyjmutí přirozených genů. Třeba toho, co urychluje hnití rajčat.

Ani se nedivím, že se obyčejný smrtelník v záplavě pojmů špatně orientuje. Nedávná genetická reportáž v České televizi mu rozhodně moc nepomohla. To už spíš naivní demonstrace Greenpeace ho vyburcuje k přemýšlení.

Ekologické aktivisty nedávno rozčilila demonstrace nebezpečnosti geneticky změněné kukuřice. Některé housenky překrásného severoamerického motýla po jejím spasení zhynuly. V přírodě ale takové „riziko“ není, motýl dává přednost daleko chutnější potravě než kukuřici, s geny i bez.

Na druhé straně, nebezpečí existuje. Teoreticky nějaký protein z GMR nedostatečně strávíme, a on bude v krvi působit třeba jako hadí jed. Nebo nová látka z rostliny nekontrolovatelně přejde do jí krmeného prasete, nebo do z ní vytlačeného oleje, a způsobí prudké alergické reakce u lidí. Vlastní vpravování cizích genů navíc není nijak čistá práce, často je to doslova střelba do neznáma (s kovovými broky potaženými kyselinou DNA) s nepředvídatelnými následky. Americké kontrolní úřady, dokonce i obávaná FDA, Food and Drug Administration, volí pragmatický přístup a nové produkty za škodlivé předem nepovažuje. Je Evropská unie je opatrnější nebo zabedněnější?

K výhodám GMO patří nejen namaštěná kapitalistova kapsa, ale i menší zatížení životního prostředí chemikáliemi, možnost vyčlenit více půdy k nezemědělským účelům, třeba jako rezervace pro motýly, a konečně i lacinější chleba pro proletáře. Jen kdo se umí v hospodě najíst bez placení, může chtít tyto výhody bez rizika.

Zatím se zdá, že domácí bábovky se můžeme bez obav dotknout, i kdyby na ní visela cedulka s „GMO“. Hlavně, aby ji nepekla baba W.

[Obr: alert.jpg (3805 Bytes)]

Nové objevy často u mnohých k optimismu nevedou.

Petr Bouř (bour@seznam.cz) - 11.7.2000

Zaujal Vás tento článek? Chcete nám k němu něco sdělit? Neváhejte a sdělte nám svůj názor 


V A Š E   N Á Z O R Y . . .

Červíček nejistoty pořád ve mne hlodá - Karel Jakubec
Je nutná přísná kontrola a testování  - Martin Pícha
Pokoušíme se urychlovat něco, co vznikalo miliardy let - Vladimír Procházka
Je Evropská unie opatrnější nebo zabedněnější? - RNDr. Zbyněk Matyáš
Začínáme s genetickou manipulací příliš brzy - RNDr. Václav Háček
Pokrok nikdo nezastaví - Tomáš Navrátil
Mnoho povyku pro nic - Michal Valenta
Jsem pro genetické manipulace - Petr Klimovic
Geneticky upravené potraviny by se měly dlouhodobě testovat - Jaro Polášek
Nastává genová revoluce - Vlastimil G|ttinger
Ke geneticky upraveným potravinám mám velké výhrady - Josef Koprnicky
Genetika má své klady i zápory - Anna Svobodová
Geneticky upravené potraviny by měly být označené - Petr Klima
Metoda pokusu a omylu tady nemá místo! - Jiří Novotný
Jak si to představujete? - Petr Šnajdr
Petr Bouř
Jo k mičurincům, to musíte doleva.

Sdělte nám svůj názor Vytiskněte článek na tiskárně Pošlete článek kolegovi emailem Další články autora
Hodnocení: 5.3 / 10

A K T U Á L N Ě:

Baldachýn: Potter vycpává koťátka!

COMICS: Čím jedeš?

Dnes naposled

Velké sportovní finále

Jak jsem poštval kamarádku na Václava Klause

Rok 2002 v hudbě - část druhá

Místo hada Karel Gott

Povídky nevidomých: Vyvařené zuby

Nenechte sebou manipulovat

Existují jen multiplexy?

HREJ OVER!

S T Y L:

Jen řešení Lamohlavu 49/2002

Nenechte sebou manipulovat

Svět 2003 aneb Nenechme se oblbnout

Lamohlav 49/2002 - finální

Když mají děti zácpu

Změřit hvězdu, zvážit planetu

 

 





- nahoru - Copyright (c) 1998-2000 Seznam - Ivo Lukačovič, uvedení autoři článků a dodavatelé
obsahu, všechna práva vyhrazena